Mechoui to po polsku grill, czyli w dosłownym tłumaczeniu slata mechouia to grillowana sałatka. To najbardziej popularna sałatka w Tunezji. Często podawana w restauracjach jako przystawka. Zazwyczaj jest bardzo ostra, gdyż w robiona jest głownie z ostrej, zielonej papryki. Aby złagodzić ostry smak papryk dodaje się do niej oliwy. W Polsce trudno o takie papryki jak w Tunezji, wiec ja używam popularnych u nas słodkich, zielonych papryk z dodatkiem bardzo ostrych, małych papryczek pepperoni. Są znacznie ostrzejsze niż papryki tunezyjskie, wiec wystarcza jedna lub dwie sztuki by nadać sałatce ostry smak.
Składniki:
- 3 zielone, słodkie papryki lub zielone chilli
- 2 zielone papryczki pepperoni lub inne ostre, małe zielone papryki ( chyba, że robimy z samych chilli to nie dodajemy tych małych)
- 3 pomidory
- główka czosnku
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Przyprawa ras el hanout
- Bakłażan -opcjonalnie dla złagodzenia smaku
Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku grillujemy na grillu bądź na kuchence gazowej (będzie znacznie szybciej) aż skórka będzie czarna. Zgrillowane warzywa szczelnie zamykamy w plastikowej torebce do przestygnięcia. Następnie oczyszczamy nożykiem zwęglona skórkę z warzyw. Pamiętajmy o założeniu jednorazowych rękawiczek, gdyż ostre pepperoni może nam poparzyć ręce. Jeśli zignorujecie ostrzeżenie i ręce będą palić podobno pieczenie łagodzi oliwa z oliwek. Nie przecierajcie tez oczu w trakcie krojenia pepperoni. Pozbywamy się tez wnętrzności i nasionek ze słodkich papryk, ale zostawiamy nasionka pepperoni, ponieważ to one są najostrzejsze. Oczyszczone warzywa umieszczamy w malakserze ( można użyć blendera, maszynki do mięsa, thermomixa lub ręcznie bardzo drobno posiekać) dodajemy ząbki czosnku i miksujemy. Przyprawiamy solą, przyprawa ras el hanout i polewamy delikatnie oliwa. Możemy dodać kilka kaparów i wymieszać je z sałatka. Zdobimy ja ugotowanym jajkiem, oliwkami i tuńczykiem.