niedziela, 22 czerwca 2014

Kilka słów o brikach

Briki to ciasto malsouka wypełnione farszem i smażone na oleju. Podaje się je jako przystawkę przed daniem głównym. Najczęściej z chlebem i sałatką. Farsz to wszystko na co mamy ochotę. Głównym składnikiem farszu może być np. tuńczyk, kurczak lub mięso mielone. W każdej wersji pojawia się surowe jajko. Rozbite jak "sadzone" w opcji z tuńczykiem czy zmieszane z mięsnym farszem. Brik szczególnie często pojawia się na stole podczas ramadanowej kolacji. Właściwie można powiedzieć, ze nie ma kolacji ramadanowej bez brików, chyba, ze akurat przystawka jest tajin. W mojej rodzinie w zależności od farszu briki przybierają rożne kształty. Czy u Was jest podobnie? Oto sposoby zawijania brików.


Briki z tuńczykiem maja kształt półkola, czyli na środek ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i od razu na rozgrzany olej.

Brik z nadzieniem drobiowym zwijamy jak "naszego" krokieta.
Wersja z mięsem mielonym ma kształt trójkątów. Z ciasta malsouka najpierw robimy kwadrat, zawijając jego boki, napełniamy środek farszem, zaginamy na pół i prosto na patelnie.



Zielona herbata z mieta

W Tunezji herbatę pije sie przynajmniej kilka razy dziennie. Podaje sie ja w małych filizankach, które wyglądem przypominają kieliszki. Zwykle są niezwykle barwne i bogato zdobione.
Moja ulubiona tunezyjską herbata jest zielona z mietowym posmakiem i dodatkiem orzeszków piniowych.
 Składniki:

  • Liście zielonej herbaty
  • Świeża, ewentualnie suszona mieta
  • Cukier
  • Orzeszki pini- opcjonalnie
W czajniczku zagotowujemy wodę. W sitku umieszczamy zielona herbatę i przelewamy ja wrzątkiem w celu pozbycia sie goryczy. Do reszty wrzątku wrzucamy herbatę i miętę. Zaparzamy przez kilka minut lub jeszcze chwile gotujemy. Nastepnie słodzimy według uznania i przecedzamy do innego czajniczka bądź garnuszka. Przelewamy tak kilka razy, aż wytworzy sie piana. Herbatę nalewamy do filiżanek z dużej wysokości by rownież w filizankach pojawiła sie piana. Jeśli podajemy herbatę z orzechami pini to nakładamy je do filiżanek przed nalaniem herbaty.


Sałatka z grillowanych warzyw- slata mechouia

Mechoui to po polsku grill, czyli w dosłownym tłumaczeniu slata mechouia to grillowana sałatka. To najbardziej popularna sałatka w Tunezji. Często podawana w restauracjach jako przystawka. Zazwyczaj jest bardzo ostra, gdyż w robiona jest głownie z ostrej, zielonej papryki. Aby złagodzić ostry smak papryk dodaje się do niej oliwy. W Polsce trudno o takie papryki jak w Tunezji, wiec ja używam popularnych u nas słodkich, zielonych papryk z dodatkiem bardzo ostrych, małych papryczek pepperoni. Są znacznie ostrzejsze niż papryki tunezyjskie, wiec wystarcza jedna lub dwie sztuki by nadać sałatce ostry smak.
Składniki:

  • 3 zielone, słodkie papryki lub zielone chilli 
  • 2 zielone papryczki pepperoni lub inne ostre, małe zielone papryki ( chyba, że robimy z samych chilli to nie dodajemy tych małych)
  • 3 pomidory
  • główka czosnku
  • Cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Przyprawa ras el hanout
  • Bakłażan  -opcjonalnie dla złagodzenia smaku
Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku grillujemy na grillu bądź na kuchence gazowej (będzie znacznie szybciej) aż skórka będzie czarna. Zgrillowane warzywa szczelnie zamykamy w plastikowej torebce do przestygnięcia. Następnie oczyszczamy nożykiem zwęglona skórkę z warzyw. Pamiętajmy o założeniu jednorazowych rękawiczek, gdyż ostre pepperoni może nam poparzyć ręce. Jeśli zignorujecie ostrzeżenie i ręce będą palić podobno pieczenie łagodzi oliwa z oliwek. Nie przecierajcie tez oczu w trakcie krojenia pepperoni. Pozbywamy się tez wnętrzności i nasionek ze słodkich papryk, ale zostawiamy nasionka pepperoni, ponieważ to one są najostrzejsze. Oczyszczone warzywa umieszczamy w malakserze ( można użyć blendera, maszynki do mięsa, thermomixa lub ręcznie bardzo drobno posiekać) dodajemy ząbki czosnku i miksujemy. Przyprawiamy solą, przyprawa ras el hanout i polewamy delikatnie oliwa. Możemy dodać kilka kaparów i wymieszać je z sałatka. Zdobimy ja ugotowanym jajkiem, oliwkami i tuńczykiem.