poniedziałek, 8 grudnia 2014

Fricassee tunisienne

Tunezyjskie fricassee to smażone na głębokim oleju bulki podawane z nadzieniem. Jest jednym z dań tunezyjskiej kuchni ulicznej. Cieszy sie duża popularnością wsród tunezyjczykow i turystów, dlatego jesli jeszcze nie próbowaliście koniecznie skosztujcie. Ze względu na kalorycznosc potrawy, niech to bedzie raczej okazjonalny przysmak.
Ja swoje bułeczki robiłam w maszynie do chleba. Mimo, ze juz ujarzmilam drożdże, to jestem zwolennikiem wszelakich udogodnień w kuchni i jak tylko sie da to korzystam. W przypadku fricassee sie dało, wiec podam dwie wersje przygotowania bułek.
Składniki na bulki:

  • Pół szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • Jajko (opcjonalnie)
  • Szczypta soli
  • 400g maki pszennej
  • 10g suszonych drożdży 
Przygotowanie:
Gdy korzystamy z maszyny do wypieku chleba umieszczamy składniki w podanej kolejności i włączamy program do wyrabiania ciasta. Po zakończeniu pracy maszyny wyciągamy ciasto, trochę ugniatamy. Prawdopodobnie będzie potrzebowało jeszcze sporo maki bo może się zbytnio kleić. Dajemy jej tyle by swobodnie uformować malutkie bułeczki i odkleić je od rak. Takie bułeczki już są gotowe do smażenia. Smażymy podobnie jak paczki na głębokim, rozgrzanym oleju, z dwóch stron do zarumienia.  Uważamy by nie smażyć za długo bo będą zbyt twarde. Usmażone bułki odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Następnie nadziewamy ulubionymi składnikami.

W przypadku, gdy ręcznie przygotowujemy ciasto musimy przygotować zaczyn. Mieszamy drożdże z łyżką mąki i odrobiną wody w misce. Zostawiamy na około 10-15 min, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto kilka minut. W razie potrzeby dodajemy mąkę. Z przygotowanego ciasta formujemy małe bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie smażymy na głębokim oleju i odsączone wypełniamy nadzieniem.
Nadzienie:
  • Harissa
  • Tuńczyk
  • Drobne kawałki gotowanych ziemniaków
  • Ugotowane jajko
  • Oliwki
  • Kapary
  • Może być slata mechouia




3 komentarze:

  1. Ale ciekawa propozycja! Koniecznie do wypróbowania z jakimś dobrym sosem, kotletem i surówką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż za kontrowersyjne spojrzenie na fricasse ;) czekam na rezultat eksperymentu :)

      Usuń
    2. cóż za kontrowersyjne spojrzenie na fricasse ;) czekam na rezultat eksperymentu :)

      Usuń