czwartek, 22 października 2015

Ras el hanout

Ras el hanout jest podstawowa przyprawa w tunezyjskiej i arabskiej kuchni. Jest to niezwykle aromatyczna mieszanka przypraw, w której można znaleźć nawet 20 składników. Moja teściowa raz w roku, przeważnie w okolicach Ramadanu samodzielnie przygotowuje składniki do tej przyprawy, która następnie oddaje do zmielenia w młynie. Przygotowuje niesamowite ilości przyprawy, które starczają na około rok. Nawet jeśli zostanie nieco przyprawy to w kolejnym roku przygotowuje kolejna mieszankę, gdyż po roku przyprawa traci swe wartości. Skład mieszanki przygotowywanej przez moja teściowa jest dosyć okrojony, ale i tak bardzo aromatyczny. Baza przyprawy jest kolendra, której kupuje aż 5 kilogramów. Pozostałych składników na 5 kg. kolendry jest po około 200 gramów. Według tych proporcji przygotowałam swoją mieszankę oczywiście w znacznie mniejszych ilościach. Zależało mi aby mieszanka była bezglutenowa, dlatego postanowiłam kupic wszystkie składniki niezmielone. Jak sie okazało trochę przeliczylam swoje możliwości, gdyż niezmielona kurkuma jest twarda jak skala i nawet thermomix sobie nie poradził z przemienieniem jej na proszek, dlatego ostatecznie zmiksowalam ekologiczna, bezglutenowa kurkumę w proszku. Przygotowując własna mieszankę nie musicie trzymać sie ścisle proporcji, możecie tez dodać więcej ulubionych przypraw. Wystarczy zerknąć w necie co moze wchodzić w skład mieszanki ras el hanout. W tunezyjskich sklepach z przyprawami kupuje sie je najcześciej nieoczyszczone, dlatego teściowa oczyszcza wszystkie składniki samodzielnie. Kolendrę płucze w wodzie i następnie suszy na słońcu, paprykę przeciera wilgotna szmatka by oczyścić ja z kurzu. Z kminku pozbywa sie "farfocli". Imbir, paprykę (oczyszczona rownież nasion) kurkumę kroi na mniejsze kawałki. Pózniej pakuje wszystko do wora i oddaje do młyna a wraca do niej juz gotowa przyprawa. U nas pracy jest mniej. Można kupic juz oczyszczone składniki zapakowane w szczelne torebki i nawet zmielone. Wystarczy połączyć składniki. Jednak aromat jest nieco uboższych niz w świeżo zmielonej mieszance. 

Składniki:
  • 5 kg. kolendry
  • 200 gr. kminku
  • 200 gr. czarnego pieprzu
  • 200 gr. suszonego imbiru
  • 200 gr. kurkumy
  • 200 gr. czerwonej papryki ostrej ( można modyfikować w zależności od pożądanej ostrości przyprawy)
  • 200 gr. suszonej róży 
  • 200 gr. cynamonu
  • 200 gr. goździków ( ja pominęłam) 
  • 200 gr. ziela angielskiego



1 komentarz:

  1. Cudowna mieszanka :) Ja dodaję praktycznie do wszystkich warzyw i mięs- świetnie 'podkręca' aromat, rozgrzewa, jest przysłowiową 'kropką nad i' w każdej potrawie. Również w jajecznicy :)
    Świeżo zmielone składniki na pewno nadają lepszego charakteru kompozycji, jednak takie gotowce z torebek też dają radę. A na pewno przewyższają smakowo leżakowany ras el hanout w marketach...
    Warto się pokusić o samodzielną produkcję tej mieszanki. A dla osób lubiących ostro-korzenne klimaty to pozycja obowiązkowa :)

    OdpowiedzUsuń