Skosztuj Tunezji
sobota, 27 grudnia 2014
Assida zgougou bil crema
›
Assida jest deserem przygotowywanym na mawlid, czyli urodziny proroka Mohameda. W Islamie obchodzi się tylko dwa święta aid al-Fitr na zako...
poniedziałek, 8 grudnia 2014
Fricassee tunisienne
›
Tunezyjskie fricassee to smażone na głębokim oleju bulki podawane z nadzieniem. Jest jednym z dań tunezyjskiej kuchni ulicznej. Cieszy sie d...
3 komentarze:
crepe tunisienne
›
Crepe tunisienne to naleśnik nadziewany tym co najbardziej tunezyjskie. Właściwie może się tam znaleźć cokolwiek, jednak podstawy to harissa...
2 komentarze:
czwartek, 4 września 2014
chorba/ shorba/ szorba
›
Szorba, czyli po arabsku zupa. Będąc w Tunezji jadłam tylko jeden rodzaj zupy-zupa pomidorowa. Podczas Ramadanu je się ją codziennie, aby p...
środa, 30 lipca 2014
Slata blanquite
›
Pierwszy raz jadłam slate blanquite na świąteczne śniadanie. Jako ze wstałam bardziej w porze obiadowej niz śniadaniowej ze świątecznego sto...
Mdarbel
›
Jeden z moich ulubionych sosów tunezyjskich. Swoją wysoką pozycję zawdzięcza obecności bakłażana, za którym przepadam. Tutaj z pulpetami wo...
Harissa arbi
›
Harissa to podstawa tunezyjskiej kuchni. Występuje w większości tunezyjskich potraw jako przyprawa- w sosach, ulicznej kuchni, sałatkach, ki...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer