Skosztuj Tunezji

sobota, 11 kwietnia 2015

szorba z rybą i kaszą jęczmienną

›
Zupa, która w Tunezji gotuje sie z ryba zwana Trilia. Francuska nazwa tej ryby to rouget a po n...
sobota, 17 stycznia 2015

Lasagne

›
Moje ulubione a zarazem popisowe danie. Co prawda typowo tunezyjskie nie jest, ale zadomowiło się w Tunezji jak swoje.  Składniki: ...
2 komentarze:
czwartek, 8 stycznia 2015

khobz a'la tabouna

›
Tabouna to rodzaj pieca chlebowego, który wyglądem przypomina studzienkę. Chleb piecze się "przyklejając" go do ścian pieca. Nies...
sobota, 3 stycznia 2015

Assida boufriwa

›
Alternatywą dla assidy zgougou  może być assida boufriwa, czyli z orzechów laskowych. Szczególnie polecam dla tych co nie mogą zdobyć pasty ...
sobota, 27 grudnia 2014

Assida zgougou bil crema

›
Assida jest deserem przygotowywanym na mawlid, czyli urodziny proroka Mohameda. W Islamie obchodzi się tylko dwa święta aid al-Fitr na zako...
poniedziałek, 8 grudnia 2014

Fricassee tunisienne

›
Tunezyjskie fricassee to smażone na głębokim oleju bulki podawane z nadzieniem. Jest jednym z dań tunezyjskiej kuchni ulicznej. Cieszy sie d...
3 komentarze:

crepe tunisienne

›
Crepe tunisienne to naleśnik nadziewany tym co najbardziej tunezyjskie. Właściwie może się tam znaleźć cokolwiek, jednak podstawy to harissa...
2 komentarze:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.