Skosztuj Tunezji
środa, 29 lipca 2015
Slata tounsia
›
W Tunezji sałatki obiadowe je sie trochę inaczej niz u nas w Polsce. Sałatkę zazwyczaj dostaje sie przed głównym daniem jako przystawkę do ...
niedziela, 14 czerwca 2015
Krah mehchi/ faszerowana cukinia
›
Na początek wyjaśnię tym co słowo krah znają jako dynie. Otóż w Tunezji często na cukinie rownież mówi sie krah lub używając słowa francuski...
sobota, 11 kwietnia 2015
szorba z rybą i kaszą jęczmienną
›
Zupa, która w Tunezji gotuje sie z ryba zwana Trilia. Francuska nazwa tej ryby to rouget a po n...
sobota, 17 stycznia 2015
Lasagne
›
Moje ulubione a zarazem popisowe danie. Co prawda typowo tunezyjskie nie jest, ale zadomowiło się w Tunezji jak swoje. Składniki: ...
2 komentarze:
czwartek, 8 stycznia 2015
khobz a'la tabouna
›
Tabouna to rodzaj pieca chlebowego, który wyglądem przypomina studzienkę. Chleb piecze się "przyklejając" go do ścian pieca. Nies...
sobota, 3 stycznia 2015
Assida boufriwa
›
Alternatywą dla assidy zgougou może być assida boufriwa, czyli z orzechów laskowych. Szczególnie polecam dla tych co nie mogą zdobyć pasty ...
sobota, 27 grudnia 2014
Assida zgougou bil crema
›
Assida jest deserem przygotowywanym na mawlid, czyli urodziny proroka Mohameda. W Islamie obchodzi się tylko dwa święta aid al-Fitr na zako...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer