Skosztuj Tunezji

środa, 29 lipca 2015

Slata tounsia

›
W Tunezji sałatki obiadowe je sie trochę inaczej niz u nas w Polsce. Sałatkę zazwyczaj dostaje sie przed głównym daniem jako przystawkę do ...
niedziela, 14 czerwca 2015

Krah mehchi/ faszerowana cukinia

›
Na początek wyjaśnię tym co słowo krah znają jako dynie. Otóż w Tunezji często na cukinie rownież mówi sie krah lub używając słowa francuski...
sobota, 11 kwietnia 2015

szorba z rybą i kaszą jęczmienną

›
Zupa, która w Tunezji gotuje sie z ryba zwana Trilia. Francuska nazwa tej ryby to rouget a po n...
sobota, 17 stycznia 2015

Lasagne

›
Moje ulubione a zarazem popisowe danie. Co prawda typowo tunezyjskie nie jest, ale zadomowiło się w Tunezji jak swoje.  Składniki: ...
2 komentarze:
czwartek, 8 stycznia 2015

khobz a'la tabouna

›
Tabouna to rodzaj pieca chlebowego, który wyglądem przypomina studzienkę. Chleb piecze się "przyklejając" go do ścian pieca. Nies...
sobota, 3 stycznia 2015

Assida boufriwa

›
Alternatywą dla assidy zgougou  może być assida boufriwa, czyli z orzechów laskowych. Szczególnie polecam dla tych co nie mogą zdobyć pasty ...
sobota, 27 grudnia 2014

Assida zgougou bil crema

›
Assida jest deserem przygotowywanym na mawlid, czyli urodziny proroka Mohameda. W Islamie obchodzi się tylko dwa święta aid al-Fitr na zako...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.