Moja ulubiona tunezyjską herbata jest zielona z mietowym posmakiem i dodatkiem orzeszków piniowych.
Składniki:
- Liście zielonej herbaty
- Świeża, ewentualnie suszona mieta
- Cukier
- Orzeszki pini- opcjonalnie
W czajniczku zagotowujemy wodę. W sitku umieszczamy zielona herbatę i przelewamy ja wrzątkiem w celu pozbycia sie goryczy. Do reszty wrzątku wrzucamy herbatę i miętę. Zaparzamy przez kilka minut lub jeszcze chwile gotujemy. Nastepnie słodzimy według uznania i przecedzamy do innego czajniczka bądź garnuszka. Przelewamy tak kilka razy, aż wytworzy sie piana. Herbatę nalewamy do filiżanek z dużej wysokości by rownież w filizankach pojawiła sie piana. Jeśli podajemy herbatę z orzechami pini to nakładamy je do filiżanek przed nalaniem herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz