niedziela, 22 czerwca 2014

Zielona herbata z mieta

W Tunezji herbatę pije sie przynajmniej kilka razy dziennie. Podaje sie ja w małych filizankach, które wyglądem przypominają kieliszki. Zwykle są niezwykle barwne i bogato zdobione.
Moja ulubiona tunezyjską herbata jest zielona z mietowym posmakiem i dodatkiem orzeszków piniowych.
 Składniki:

  • Liście zielonej herbaty
  • Świeża, ewentualnie suszona mieta
  • Cukier
  • Orzeszki pini- opcjonalnie
W czajniczku zagotowujemy wodę. W sitku umieszczamy zielona herbatę i przelewamy ja wrzątkiem w celu pozbycia sie goryczy. Do reszty wrzątku wrzucamy herbatę i miętę. Zaparzamy przez kilka minut lub jeszcze chwile gotujemy. Nastepnie słodzimy według uznania i przecedzamy do innego czajniczka bądź garnuszka. Przelewamy tak kilka razy, aż wytworzy sie piana. Herbatę nalewamy do filiżanek z dużej wysokości by rownież w filizankach pojawiła sie piana. Jeśli podajemy herbatę z orzechami pini to nakładamy je do filiżanek przed nalaniem herbaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz