niedziela, 14 czerwca 2015

Krah mehchi/ faszerowana cukinia

Na początek wyjaśnię tym co słowo krah znają jako dynie. Otóż w Tunezji często na cukinie rownież mówi sie krah lub używając słowa francuskiego. W "moich" stronach chodzi o cukinie. Dzisiaj przygotowałam cukinie faszerowana, pieczona w sosie pomidorowym. Ponieważ użyłam okrągłych cukin lekko odeszłam od przepisu mojej teściowej. Obie metody przygotowania opisze poniżej.

Składniki:

  • Cukinie, kabaczki lub okrągłe cukinie
  • Mielona wołowina
  • Cebula
  • Czosnek
  • Przecier pomidorowy
  • Sól, ras el hanout, papryka czerwona
  • Natka pietruszki
  • Bułka tarta i jajko- można pominąć 
Wykonanie:
Dziś użyłam okrągłych cukin. W tym przypadku odcinamy "czapeczke" cukini. Z większej części wydrążamy środek. Na patelni podsmażamy mięso z pokrojona w kosteczką cebula. Mięso dusimy na wolnym ogniu i w miarę potrzeby podlewamy woda zeby nie byli zbyt suche, dodajemy środki z wydrążonej cukini, przyprawiamy sola i przyprawa ras el hanout. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojona natkę pietruszki w dosyć sporej ilości. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Ja używam to tego gotowych przecierów, domowej roboty. Przyprawiam je jedynie czosnkiem, ostra papryka i ras el hanout oraz cebulka. Taki przecier gotowałam chwile z dodatkiem wody, następnie przelałam do naczynia żaroodpornego. Do wydrążonych, lekko ogolonych cukin napakowalam mięsnego farszu i przykryłam czapeczka. Nagaszerowane cukinie włożyłam do sosu i całość pieklam w piekarniku do miękkości cukin, czyli około 30min (sprawdzajcie bo nie liczyłam dokładnie czasu).
Sposób, który znam od teściowej jest z wykorzystaniem kabaczków lub zwykłych, podłużnych cukin. Cukinie kroimy na kawałki grubości około 3 cm. Wydrążamy środki. Do przygotowanego farszu dodajemy surowe jajko i odrobine bułki tartej. Faszerujemy cukinie. Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju podsmażamy nafaszerowane cukinie mięsem do dołu. Kiedy mięso zbrązowieje cukinie przekładamy do naczynia z sosem pomidorowym i dusimy w nim do miękkości cukin. Sos nie powinien przykrywać cukin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz