środa, 29 lipca 2015

Slata tounsia

W Tunezji sałatki obiadowe je sie trochę inaczej niz u nas w Polsce. Sałatkę zazwyczaj dostaje sie przed głównym daniem jako przystawkę do obiadu. Jedzona jest zazwyczaj z pieczywem, jak prawie wszystko w Tunezji. Potrawy tunezyjskie to zazwyczaj sosy, wiec cieżko byłoby położyć ja jak u nas obok kotleta. Mimo, ze warzywa obecne sa w wielu tunezyjskich daniach to nie rezygnują oni z surówek do obiadu. Przedstawiam przepis na jedna z najpopularniejszych a do tego bardzo prosta w wykonaniu sałatkę. Na zdrowie

Składniki:

  • 3 ogórki
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • mala cebula
  • natka pietruszki 
  • mięta
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • przyprawy (sól, opcjonalnie ulubione zioła, czosnek)
Wszystkie warzywa kroimy w drobna kosteczkę. Proporcje warzyw właściwie dowolne. Przyprawiamy do smaku i mieszamy ze sobą. Można ozdobić tuńczykiem, oliwkami i jajkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz