piątek, 7 sierpnia 2015

Brik z kurczakiem

Brik- wizytówka Tunezji. Znany chyba we wszystkich krajach arabskich. Baza jest ciasto malsouka, czyli bardzo cienki naleśnik z maki i wody. Nie jest łatwy w wykonaniu i niezwykle trudno dostępny w Polsce, ale z powodzeniem moze byc zastapiony ciastem filo, które można już kupic w praktycznie każdym, większym markecie. Farsz brika jest właściwie dowolny. W mojej tunezyjskiej rodzinie zawsze baza jest kurczak, wołowina lub tuńczyk. Poniżej przepis na brika z kurczakiem.

Składniki:

  • Udko lub pierś kurczaka
  • Jajko
  • Żółty ser
  • Kurkuma
  • Cebula
  • Czosnek
  • Nasiona kopru włoskiego- bes bes
  • Natka pietruszki
  • Ciasto malsouka lub filo
Wykonanie:

Zalewamy kurczaka woda, dorzucamy pokrojona w kostkę cebule, kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku, przyprawiamy sola, mała łyżeczka kurkumy i nasionami kopru włoskiego ( możemy pominąć). Gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewamy woda. Kiedy mięso będzie miękkie i zostanie niewiele wody dokładamy pokrojona natkę pietruszki i gotujemy aż woda wyparuje i pozostanie gesty sosik. Kiedy mięso wystygnie obieramy nóżkę, lub kroimy pierś na kawałki. Do mięsa i sosu wbijamy jajko i wrzucamy tarty żółty ser. Mamy gotowy farsz. Jeśli używamy ciasta malsouka składamy jak krokiety. Ciasto filo trzeba pokroić na mniejsze paski. Tak nafaszerowane "krokiety" smażymy na wolnym ogniu, aż ciasto zbrązowieje. Sposoby na zwijanie brikow znajdziecie Tutaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz