Skosztuj Tunezji

piątek, 7 sierpnia 2015

Brik z kurczakiem

›
Brik- wizytówka Tunezji. Znany chyba we wszystkich krajach arabskich. Baza jest ciasto malsouka, czyli bardzo cienki naleśnik z maki i wody....
sobota, 1 sierpnia 2015

Ommek houria

›
Szczerze powiem, ze miałam obawy czy ta sałatka przypadnie mi do gustu. Zmora mojego dzieciństwa była gotowana marchewka bodajże w sosie śm...
środa, 29 lipca 2015

Slata tounsia

›
W Tunezji sałatki obiadowe je sie trochę inaczej niz u nas w Polsce. Sałatkę zazwyczaj dostaje sie przed głównym daniem jako przystawkę do ...
niedziela, 14 czerwca 2015

Krah mehchi/ faszerowana cukinia

›
Na początek wyjaśnię tym co słowo krah znają jako dynie. Otóż w Tunezji często na cukinie rownież mówi sie krah lub używając słowa francuski...
sobota, 11 kwietnia 2015

szorba z rybą i kaszą jęczmienną

›
Zupa, która w Tunezji gotuje sie z ryba zwana Trilia. Francuska nazwa tej ryby to rouget a po n...
sobota, 17 stycznia 2015

Lasagne

›
Moje ulubione a zarazem popisowe danie. Co prawda typowo tunezyjskie nie jest, ale zadomowiło się w Tunezji jak swoje.  Składniki: ...
2 komentarze:
czwartek, 8 stycznia 2015

khobz a'la tabouna

›
Tabouna to rodzaj pieca chlebowego, który wyglądem przypomina studzienkę. Chleb piecze się "przyklejając" go do ścian pieca. Nies...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.