Składniki:
- suszone ostre, czerwone papryki ( około 250g.)
- czosnek (duża główka czosnku)
- sól (1 łyżeczka)
- oliwa (2 łyżki)
- mielony kmin rzymski- kumin ( 1 łyżeczka)
- mielona kolendra (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Papryki oczyszczamy, moczymy nawet dwie godziny w ciepłej wodzie. Dokładnie suszymy i pozbywamy się szypułek i nasion ze środka.Nie robimy tego zbyt dokładnie, gdyż to właśnie nasiona są najostrzejsze a my być ostro. Pamiętajcie o rękawiczkach przy czyszczeniu papryk bo później może piec w paluszki. Następnie mielimy papryki w maszynce do mielenia mięsa, bądź miksujemy w blenderze wraz z czosnkiem i oliwą. Przyprawiamy kminem i kolendrą, niektórzy dają też kminek, lub ras el hanout, która zawiera i kolendrę i kumin. Dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku. Na wierzch dobrze jest polać oliwą. Jeśli szybko nie zużyjemy pasty należy pamiętać o przemieszaniu jej i podlaniu oliwą. Najlepiej zużyć taką harissę w ciągu miesiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz