Pierwszy raz jadłam slate blanquite na świąteczne śniadanie. Jako ze wstałam bardziej w porze obiadowej niz śniadaniowej ze świątecznego stołu wybrałam do zjedzenia kanapki. Pózniej teściowa zapytała mnie dlaczego na obiad zjadłam tylko sałatkę ;)
W Tunezji jest to dodatek do obiadu, dla mnie smaczne śniadanie.
Składniki:
- Bagietka
- Harissa arbi
- Oliwa z oliwek
- Woda
- Cytryna lub ocet
- Tuńczyk
- Kapary
- Jajko
- Oliwki
Przygotowanie:
Harrise mieszamy z oliwą, wciskamy odrobinkę soku z cytryny lub trochę octu i wody dla rozcieńczenia. Tak przygotowana pasta smarujemy pokrojoną w kromeczki bagietkę. Układamy na każdej kanapce tuńczyk, kawałki ugotowanego jajka, oliwki, kapary.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz