środa, 30 lipca 2014

Ruz Djerbi

Pyszne danie przygotowane na parze w ulubionych przez tunezyjczykow czerwono- zielonych barwach. Niesamowicie smaczne i zdrowe. Polecam


Składniki:

  • ryż
  • seler naciowy
  • szpinak
  • cieciorka (moczona przez noc ewentualnie z puszki)
  • pietruszka naciowa
  • pomidory
  • cebula
  • papryka w proszku
  • przyprawa ras el hanout
  • sól
  • wołowina w kawałkacj
  • Olej lub oliwa

Przygotowanie:

Potrzebne nam będzie naczynie do gotowania na parze (np. takie do gotowania kuskusu). Wszystkie warzywa w ilości według uznania, ale z przewaga szpinaku. Seler naciowy w ilości symbolicznej. Kroimy je drobno ( oprócz cieciorki oczywiście),  pomidorki miksujemy, żeby się zrobił z nich przecier. Do miski wrzucamy ryż, pokrojone warzywa, mięso, przyprawiamy, podlewamy tłuszczem np. oliwa ( około pół szklanki), mieszamy i gotujemy na parze, aż do miękkości mięsa. Od czasu do czasu przemieszajmy i dolewamy wody do garnka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz