środa, 30 lipca 2014

Mdarbel

Jeden z moich ulubionych sosów tunezyjskich. Swoją wysoką pozycję zawdzięcza obecności bakłażana, za którym przepadam. Tutaj z pulpetami wołowymi, ale może być też z innym mięsem lub w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • przecier pomidorowy i odrobina koncentratu
  • wołowina lub inne mięso
  • bakłażan
  • cebula
  • cieciorka namoczona przez noc
  • oliwa
  • czosnek
  • zielona papryka
  • przyprawy (sól, ostra papryka, ras el hanout)
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos pomidorowy z przecieru lub świeżych pomidorów. Dodajemy łyżkę koncentratu, cieciorkę. Przyprawiamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy do sosu. Zmielone mięso przyprawiamy solą i przyprawą ras el hanout, formujemy małe kuleczki i gotujemy w sosie. Bakłażan kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilkę odstawiamy i następnie smażymy ( ja grilluje na patelni z małą ilością oleju. na wolnym ogniu co jakiś czas dolewając oliwę uważając by nie przesadzić, gdyż bakłażan bardzo chłonie tłuszcz). Przygotowany bakłażan gotujemy jeszcze chwilę w sosie. Teściowa dolewa jeszcze olej do sosu- ja pomijam, gdyż dla mnie wystarczy tłuszcz z grillowania. Pod koniec gotowania dokładamy również do sosu całe zielone papryki.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz