sobota, 11 kwietnia 2015

szorba z rybą i kaszą jęczmienną

Zupa, która w Tunezji gotuje sie z ryba zwana Trilia. Francuska nazwa tej ryby to rouget a po naszemu Barwena. Niestety Barwene nie jest łatwo dostać w Polsce. Jest to różowa kuzynka naszego okonia, wiec może szukając zastepstwa warto pójść w tym kierunku. Ja do zup lubię używać polędwice z dorsza i tak tez postąpiłam w tym przypadku. 
Składniki:
  • Woda
  • Koncentrat pomidorowy ( lub przecier z dodatkiem koncentratu)
  • Seler naciowy (łodyga plus nac)
  • Czosnek
  • Sól
  • Cebula
  • Filet z dorsza
  • Kasza jęczmienna najlepiej prazona
  • Ras el hanout
  • Papryka ostra w proszku lub harissa arbi
  • Olej ( u mnie oliwa)
Przygotowanie:

Gotujemy rybę w całości w wodzie. Po około pięciu minutach wyciągamy ja a do wody, w której sie gotowała dajemy koncentrat pomidorowy, odrobinkę oliwy lub oleju, poszatkowana lub zblendowana cebule (mniej więcej jedna czwarta dużej cebuli). Z łodygi selera odcinamy nać i wrzucamy do zupy sama łodygę. Przyprawiamy do smaku sola, odrobina rad el hanout i porządnie ostra papryka. Kasze jęczmienna płuczemy i dodajemy przed końcem. Zupę z drobna kasza będziemy gotować jeszcze jakieś 20 minut. Nać selera miażdżymy w moździerzu z kilkoma ząbkami czosnku i dodajemy do zupy na sam koniec. Rybę dzielimy na kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze tylko piec minut. Zupa gotowa. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz