Tunezyjski tajin (tażin) to coś zupełnie innego niż znany w innych krajach arabskich i popularny już na całym świecie tajin. Powszechnie znany tajin to marokańska potrawa przygotowywana w glinianym naczyniu również występującym pod taką samą nazwą. Tradycyjnie gotowało się w niej mięso nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Obecnie tajin "wszedł" do kuchni i można w nim gotować na kuchence lub w piekarniku. Tunezyjski tajin jest ponoć efektem ewolucji w kuchni. Jednak nie jestem w stanie pojąć w jaki sposób danie z sosu przypominającego gulasz ewoluowało na zapiekankę jajeczną ;) Zwał jak zwał, ale tunezyjski tajin jest naprawdę smaczny.
Tutaj połączenie tunezyjskiego tajinu z francuską tartą. Pewnego dnia nie miałam pomysłu z czym zrobić tartę i postanowiłam połączyć ją z tajinem. Wyszło super. Tajin w Tunezji uznawany jest jako przekąska przed daniem głównym, ale na kruchym cieście jest bardzo pożywny i może być już samodzielnym posiłkiem. Dumna ze swojego odkrycia wpisałam słowo tarta tajin w google i okazało się, że mój pomysł wcale nie był odkrywczy bo już powszechnie występuje ;) Nie dokonałam przełomowego odkrycia w kuchni, ale może chociaż część społeczeństwa odkryje ten przepis dzięki mnie.
Podam przepis również na kruche ciasto. Jeśli masz swój sprawdzony sposób to oczywiście zrób po swojemu. Ja długo uczyłam się jak zrobić tartę, która nie będzie zbyt krucha. Z pomocą przyszła koleżanka (pozdrowienia dla Katarzyny), która doradziła, żeby dodać więcej jajek, jeśli się zbyt mocno kruszy. Tak więc na małą foremkę, gdzie daje około 100g. mąki dodaję jedno całe jajko. Gdy używam dużej foremki i w cieście jest już około 200g. mąki wbijam dwa jajka. Wiem, że nieczęsto można znaleźć przepis w którym są dwa jajka. Przeważnie dają jedno lub nawet samo żółtko, ale z moich doświadczeń wynika, że ciasto jest wtedy kruche i ciężko je rozwałkować. Po dodaniu jednego jaja ekstra jest bardziej elastyczne. Podane składniki na bardzo małą foremkę.
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
100 g. mąki pszennej
około 50 g. masła
jajko
szczypta soli
TAJIN Z KURCZAKA:
pierś lub noga kurczaka
tarty, żółty ser
3 jajka
natka pietruszki
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
woda
kurkuma
nasiona kopru włoskiego (bes bes)
Przygotowanie:
Kurczaka zalewamy wodą, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane ząbki czosnku. Przyprawiamy małą, płaską łyżeczką kurkumy, szczyptą bes bes, solą. Gotujemy aż woda wyparuje i powstanie odrobinka żółtego sosu.
W między czasie przygotowujemy kruche ciasto. Wysypujemy mąkę, dokładamy pokrojone kawałki zimnego masła, w bijamy jajko i solimy. Ugniatamy do połączenia składników, ale nie za długo, tylko do momentu, gdy nie będzie grudek masła. Jeśli ciasto się lepi i jest zbyt mokre podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy bądź rozkładamy cienko na formie do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do lodówki na około pół godziny (czas ugotowania się kurczaka).
Gdy woda z kurczaka wyparuje i mięso jest już ugotowane studzimy je. Obieramy nóżkę na drobne części (jeśli był filet to kroimy na małe kawałki), wrzucają mięso do powstałego, gęstego sosiku. Wbijamy około 3 jajka i mieszamy wszystko i wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki i część startego sera. Resztę sera rozrzucamy na wierz tarty. Pieczemy w piekarniku około 40 minut (170 stopni). Pamiętajmy by zaglądać czy ciasto się zbytnio nie przypala. Nie wlewajmy też masy jajecznej na całą wysokość bo powinna jeszcze urosnąć. Tarta będzie gotowa gdy ciasto będzie lekko zrumienione, a jajko się całkowicie zetnie. Smacznego