środa, 30 lipca 2014

Kuskus z mięsem i warzywami

Kuskus jest chyba najbardziej tradycyjnym daniem kuchni tunezyjskiej. Często pojawia się też na stołach bo jest smaczny i tani.  Gotuje się go na parze w naczyniu zwanym cuscusera. Równie dobrze posłuży do tego zwykły garnek do gotowania na parze a nawet metalowy durszlak. Podawany najczęściej z baraniną, ale może być równie dobrze kurczak czy wołowina, lub z samymi warzywami. 

Składniki:

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( można też dodać trochę przecieru pomidorowego, najlepiej domowego)
  • kuskus
  • cebula
  • por
  • ostra papryka w proszku (2 łyżeczki lub do smaku)
  • sól 
  • pieprz
  • ras el hanout (1-2 łyżeczek lub do smaku)
  • 3 małe ziemniaczki
  • 4 marchewki
  • ciecierzyca (namoczona dzień wcześniej, ewentualnie z puszki)
  • mięso do wyboru wołowina, kurczak, baranina, królik lub koza
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • dynia
  • cukinia
  • kawałek kapusty (opcjonalnie)
  • zielone papryki chili
Przygotowanie:
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojony w kosteczkę por. Gdy już będzie szklisty dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier, mieszamy i podlewamy wodą. Jeśli wybraliśmy wołowinę dorzucamy ją od razu razem z cieciorką. Przyprawiamy solą, papryką i ras el hanout. W oddzielnej misce przygotowujemy kuskus, czyli podlewamy go kilkoma łyżkami oliwy i mieszamy rękami, aż będzie bardziej sklejony i mokry. Kuskus umieszczamy na górnej części garnka nad sosem. Jeśli otwory są zbyt duże możemy umieścić na spodzie gazę, by kuskus nie uciekł do sosu. Wrzucamy do sosu warzywa, które gotują się długo, czyli marchewkę i ziemniaki, za jakiś czas cebulę obraną, ale w całości. Dynia, kawałki cukinii dorzucamy pod koniec, ponieważ są miękkie w kilka chwil. Gdy przez kuskus będzie przelatywała para na chwilę go ściągamy, podlewamy wodą (około pół szklanki) mieszamy i znowu kładziemy nad sosem. Przykrywamy i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Jeśli mamy kuskus błyskawiczny możliwe, że będzie gotowy wcześniej niż sos i dodatki. Kuskus umieszczamy w misce lub naczyniu tajine. Zalewamy sosem i mieszamy dokładnie tak aby cały nabrał czerwonego koloru. Na patelnie podsmażamy papryki, obieramy z cienkiej, przeźroczystej skórki. Na kuskusie układamy warzywa, paprykę i kawałki mięsa, posypujemy cieciorką, porcjujemy na talerze. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz