Jeden z moich ulubionych sosów tunezyjskich. Swoją wysoką pozycję zawdzięcza obecności bakłażana, za którym przepadam. Tutaj z pulpetami wołowymi, ale może być też z innym mięsem lub w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- przecier pomidorowy i odrobina koncentratu
- wołowina lub inne mięso
- bakłażan
- cebula
- cieciorka namoczona przez noc
- oliwa
- czosnek
- zielona papryka
- przyprawy (sól, ostra papryka, ras el hanout)
Przygotowujemy sos pomidorowy z przecieru lub świeżych pomidorów. Dodajemy łyżkę koncentratu, cieciorkę. Przyprawiamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy do sosu. Zmielone mięso przyprawiamy solą i przyprawą ras el hanout, formujemy małe kuleczki i gotujemy w sosie. Bakłażan kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilkę odstawiamy i następnie smażymy ( ja grilluje na patelni z małą ilością oleju. na wolnym ogniu co jakiś czas dolewając oliwę uważając by nie przesadzić, gdyż bakłażan bardzo chłonie tłuszcz). Przygotowany bakłażan gotujemy jeszcze chwilę w sosie. Teściowa dolewa jeszcze olej do sosu- ja pomijam, gdyż dla mnie wystarczy tłuszcz z grillowania. Pod koniec gotowania dokładamy również do sosu całe zielone papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz