środa, 30 lipca 2014

Slata blanquite

Pierwszy raz jadłam slate blanquite na świąteczne śniadanie. Jako ze wstałam bardziej w porze obiadowej niz śniadaniowej ze świątecznego stołu wybrałam do zjedzenia kanapki. Pózniej teściowa zapytała mnie dlaczego na obiad zjadłam tylko sałatkę ;)
W Tunezji jest to dodatek do obiadu, dla mnie smaczne śniadanie.

Składniki:

  • Bagietka
  • Harissa arbi
  • Oliwa z oliwek
  • Woda
  • Cytryna lub ocet
  • Tuńczyk
  • Kapary
  • Jajko
  • Oliwki 

Przygotowanie:
Harrise mieszamy z oliwą, wciskamy odrobinkę soku z cytryny lub trochę octu i wody dla rozcieńczenia. Tak przygotowana pasta smarujemy pokrojoną w kromeczki bagietkę. Układamy na każdej kanapce tuńczyk, kawałki ugotowanego jajka, oliwki, kapary.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz