Pyszne danie przygotowane na parze w ulubionych przez tunezyjczykow czerwono- zielonych barwach. Niesamowicie smaczne i zdrowe. Polecam
Składniki:
- ryż
- seler naciowy
- szpinak
- cieciorka (moczona przez noc ewentualnie z puszki)
- pietruszka naciowa
- pomidory
- cebula
- papryka w proszku
- przyprawa ras el hanout
- sól
- wołowina w kawałkacj
- Olej lub oliwa
Przygotowanie:
Potrzebne nam będzie naczynie do gotowania na parze (np. takie do gotowania kuskusu). Wszystkie warzywa w ilości według uznania, ale z przewaga szpinaku. Seler naciowy w ilości symbolicznej. Kroimy je drobno ( oprócz cieciorki oczywiście), pomidorki miksujemy, żeby się zrobił z nich przecier. Do miski wrzucamy ryż, pokrojone warzywa, mięso, przyprawiamy, podlewamy tłuszczem np. oliwa ( około pół szklanki), mieszamy i gotujemy na parze, aż do miękkości mięsa. Od czasu do czasu przemieszajmy i dolewamy wody do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz