środa, 30 lipca 2014

Marka khodra

Na myśl o szpinaku niektórzy niesłusznie tracą apetyt. Szczególna niechęcią obdarzaja go dzieci. A szkoda bo szpinak jest cennym źródłem soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin A, E i C. Zawiera rownież białko, a także wapń i żelazo. Dlatego warto postarać sie by pojawiał sie w naszej diecie. Wystarczy dobrze go przyrządzić by smakował każdemu. Oto tunezyjska propozycja na podanie szpinaku.


  • Kawałki dowolnego mięsa
  • Świeże  liście szpinaku
  •  cieciorka
  •  cebula 
  •  olej  
  • 3 pomidory 
  •  sol  
  • Ostra papryka w proszku
  • Przyprawa ras el hanout
  •  marchew
  •  Seler naciowy
  • Kilka zielonych, ostrych papryk
 Przygotowanie:

 Wszystkie składniki wrzucamy do niewielkiego garnuszka i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Pomidory były uprzednio podgotowane na parze i zmiksowane. Liście szpinaku pokrojone na grubsze kawałki. Cebula drobno pokrojona. Mięso w niewielkich kawałeczkach. Marchew pokrojona drobno jak do zupy- w kółeczka. Papryki wrzucamy w calosci na sam koniec i jeszcze chwile gotujemy. Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz