Na myśl o szpinaku niektórzy niesłusznie tracą apetyt. Szczególna niechęcią obdarzaja go dzieci. A szkoda bo szpinak jest cennym źródłem soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin A, E i C. Zawiera rownież białko, a także wapń i żelazo. Dlatego warto postarać sie by pojawiał sie w naszej diecie. Wystarczy dobrze go przyrządzić by smakował każdemu. Oto tunezyjska propozycja na podanie szpinaku.
- Kawałki dowolnego mięsa
- Świeże liście szpinaku
- cieciorka
- cebula
- olej
- 3 pomidory
- sol
- Ostra papryka w proszku
- Przyprawa ras el hanout
- marchew
- Seler naciowy
- Kilka zielonych, ostrych papryk
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do niewielkiego garnuszka i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Pomidory były uprzednio podgotowane na parze i zmiksowane. Liście szpinaku pokrojone na grubsze kawałki. Cebula drobno pokrojona. Mięso w niewielkich kawałeczkach. Marchew pokrojona drobno jak do zupy- w kółeczka. Papryki wrzucamy w calosci na sam koniec i jeszcze chwile gotujemy. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz