Kefteji to smażone warzywa, drobno pokrojone i zmieszane ze sobą. Moja teściowa nie sieka ich aż tak bardzo, tylko kroi na paski a prz mieszaniu lekko ugniata widelcem. Osobiście tez wole ten sposób bo nie robi sie z tego taka papka.
Składniki:
- Ziemniaki
- Dynia
- Cukinia
- Pomidory
- Zielona papryka chili
- Jajko
- Natka pietruszki
- Sól
Przygotowanie:
Z ziemniaków robimy frytki i odkładamy na talerz. Następnie smażymy dynie pokrojona jak frytki. Pamiętajcie, ze dynia sie znacznie szybciej smaży. Nie może sie przypalić, tylko zmięknąć. Następnie smażymy krążki cukini, pomidory przekrojone na połówki i zielona paprykę. Z usmazonych pomidorów pozbywamy sie skorki, podobnie robimy z papryka. Oczyszczona ze skory i z ziaren paprykę kroimy w paski. Ja robię to ręcznie urywajac od góry paski. Pomidory ugniatamy widelcem i wszystko mieszamy ze sobą. Niektórzy kroją wszystko dwoma nożami. Przyprawiamy sola, posypujemy natka, na całość kładziemy sadzone jajka. Jemy z pieczywem. Pychota
I
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz