Szczerze powiem, ze miałam obawy czy ta sałatka przypadnie mi do gustu. Zmora mojego dzieciństwa była gotowana marchewka bodajże w sosie śmietanowym. Nadal jej unikam. Jednak ciekawość zwyciężyła i pozytywnie sie zaskoczyłam.
Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- Ząbek czosnku lub więcej
- Mielony kminek
- Oliwa z oliwek
- Pół łyżeczki harissy
- Sól
- Do dekoracji do wyboru kapary, oliwki, jajko tuńczyk, sardynki
Przygotowanie:
Obrana i oczyszczona marchewkę gotujemy. Najlepiej pokrojona na kawałki wtedy szybciej sie ugotuje. Z ugotowanej marchewki robimy puree, ja użyłam maszynki do ubijania ziemniaków. Dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawiamy sola, kminkiem i harissą. Na koniec podlewamy oliwa i przyozdabiamy ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz