sobota, 1 sierpnia 2015

Ommek houria

Szczerze powiem, ze miałam obawy czy ta sałatka przypadnie mi do gustu. Zmora mojego dzieciństwa była gotowana marchewka bodajże w sosie śmietanowym. Nadal jej unikam. Jednak ciekawość zwyciężyła i pozytywnie sie zaskoczyłam.
Składniki:

  • 0,5 kg marchewki
  • Ząbek czosnku lub więcej
  • Mielony kminek
  • Oliwa z oliwek
  • Pół łyżeczki harissy
  • Sól 
  • Do dekoracji do wyboru kapary, oliwki, jajko tuńczyk, sardynki
Przygotowanie:
Obrana i oczyszczona marchewkę gotujemy. Najlepiej pokrojona na kawałki wtedy szybciej sie ugotuje. Z ugotowanej marchewki robimy puree, ja użyłam maszynki do ubijania ziemniaków. Dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawiamy sola, kminkiem i harissą. Na koniec podlewamy oliwa i przyozdabiamy ulubionymi dodatkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz