sobota, 28 listopada 2015

Wegetariański brik

Briki sa niezawodna przystawka w kuchni tunezyjskiej. A czym poczęstować wegetariańskich gości? Otóż da sie przygotować dla nich brika bez miesa i tuńczyka.
Składniki:

  • Ciasto malsouka bądź filo
  • Ugotowane ziemniaki
  • Ser topiony
  • Pęczek natki pietruszki
  • Jajko
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki ubijamy na pure, dodajemy pokrojony topiony serek, drobno poszatkowana pietruszkę, wbijamy jajka ( u mnie dwa), solimy do smaku i mieszamy. Ciasto filo składamy w kwadrat, do środka wkładamy farsz z ziemniaków, składamy na pół i smażymy na rozgrzanym ogniu aż ciasto zbrązowieje. Smacznego


1 komentarz:

  1. Pyszne być musi! :)
    Ziemniaki z serem jadam często, czasem podsypię nawet jakimś groszkiem mrożonym. Z jajkiem sadzonym również uwielbiam. Natomiast mix ziemniactwa i surowego jajka trzeba wypróbować, nigdy nie łączyłam...To chyba taka jakby tortilla hiszpańska w cieście wyjdzie...
    Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń