Składniki:
- 500 g. orzechów laskowych
- 280 g. cukru
- 170 g. mąki
- 1650 ml. mleka
- opcjonalnie woda różana, lub z kwiatu pomarańczy do smaku
- budyń waniliowy/ śmietankowy
- orzechy i bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i oczyścić ze skórki. Zmielić orzechy bardzo drobno, aż zrobi się gęsta i tłusta pasta. Przygotowaną pastę i mąkę rozcieńczyć w mleku, zblendować i odstawić na kilka godzin aby mleko przeszło aromatem orzechów ( jeśli nie mamy tyle czasu wystarczy pół godziny). Przelewamy masę przez bardzo cienkie sitko, lub gazę by pozbyć się drobinek z orzechów. Umieszczamy na małym gazie i gotujemy cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji przypominającej budyń. Potrwa to około pół godziny. Pod koniec można dodać odrobinkę wody różanej lub z kwiatu pomarańczy (upewnijcie się, ze lubicie taki aromat, bo może Wam zepsuć smak deseru) i gotujemy kilka sekund. Przelewamy assidę do pucharków, lekko przestudzoną zalewamy warstwą budyniu waniliowego lub śmietankowego i dekorujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz